Hoe zullen vakbeurzen onder Corona er uitzien?

Zal het hoegenaamd nog de moeite lonen om “onder Corona” op beurzen te exposeren?

Verschillende van mijn klanten stelden me onlangs die vragen. Over wat er met beurzen gaat gebeuren in tijden van Corona.
Ik ben optimistisch dat vakbeurzen in de komende maanden weer zullen mogen georganiseerd worden en dat we de wereldeconomie opnieuw mee zullen helpen groeien.

Alleen al de omvang van de beursindustrie zal ervoor zorgen dat exposities of vakbeurzen – mits het handhaven van de nodige maatregelen – onder Corona terug zullen opengaan. Maar er zijn nog andere goede redenen waarom beurzen zodra ze veilig kunnen gehouden worden, eerder vroeger dan later zullen terugkeren.

Gelijkenissen

Vakbeurzen hebben na 9/11 en na de financiële crisis van 2008 een wereldwijde terugval gekend. Dat zijn de twee meest recente recessievoorbeelden die vergelijkbaar zijn met onze huidige situatie. In beide gevallen vond het herstel plaats met een consistente groei die uiteindelijk het niveau van vóór de recessie overtrof. Hoewel het herstel van de huidige pandemie anders kan zijn, zullen er toch enkele overeenkomsten zijn voor vakbeurzen onder Corona.

Het UFI publiceerde in december 2019 een rapport waarin de wereldwijde economische impact van de beursindustrie werd geschetst.

Om maar een paar conclusies van die studie te noemen:

vakbeurzen onder corona

Impact op de wereldeconomie

Directe wereldwijde impact (2018):

  • Ongeveer 32.000 jaarlijkse exposities (beurzen) hebben wereldwijd rechtstreeks betrekking op 303 miljoen bezoekers.
  • Bijna vijf miljoen exposanten in meer dan 180 landen
  • Meer dan 136,9 miljard aan directe uitgaven door bezoekers, exposanten en extra uitgaven in het kader van exposities.
  • Vakbeurzen zorgden voor 3 miljoen directe banen wereldwijd.
  • Exposities leverden 81,1 miljard dollar aan direct BBP op.
  • 325,0 miljard dollar aan bedrijfsomzet.
  • Het zou de beurssector rangschikken als de 56ste grootste economie ter wereld, groter dan de economieën van landen als Hongarije, Koeweit, Sri Lanka en Ecuador.

Uit dezelfde studie van 2019 blijkt dat Noord-Amerika en Europa de eerste en tweede plaats innemen qua directe uitgaven, die respectievelijk 44% en 34% van de totale wereldwijde directe uitgaven in 2018 vertegenwoordigen.

Europa staat op de eerste plaats in termen van totaal aantal bezoekers met 112 miljoen bezoekers en 1,3 miljoen exposanten. Noord-Amerika volgt met 91,2 miljoen bezoekers en 1,6 miljoen exposanten.”

Het lijdt geen twijfel dat de beursindustrie een groot deel uitmaakt van de wereldeconomie, zowel wat het aantal arbeidsplaatsen betreft als wat de directe en totale economische impact. En dan moeten we ook rekening houden met de impact op lokaal niveau. Vakbeurzen zijn serieuze economische generatoren in tientallen steden in Europa met duizenden werknemers. Vakbeurzen zijn magneten voor deze steden en trekken uitgaven aan van beursbezoekers in de lokale economie: hotels, restaurants, musea, detailhandel, transport en vele andere sectoren.

Dus, zullen vakbeurzen onder Corona terugkomen? Zeker weten! Omdat ze een van de meest efficiënte manieren zijn waarop bedrijven rechtstreeks met klanten, prospects en leveranciers kunnen communiceren. Vakbeurzen zijn een van de meest effectieve platforms om de wereldeconomie weer op te starten.

Ons natuurlijk gedrag

Ook ons natuurlijke gedrag als mensen en wereldburgers zal beurzen dwingen terug te keren.

We zijn met z’n allen klaar om weer buiten te komen, onder de mensen te zijn en nieuwe mensen te ontmoeten, toch?  En om samen dingen te beleven moeten we eerst samen zijn.  We gedijen in het samenbrengen van mensen en we genieten van het delen van onze kennis en ervaringen met anderen. Het bijwonen van beurzen biedt een andere manier van “networking” op sociaal en industrieel gebied.

Gematigde herstart van vakbeurzen onder Corona

Let wel, de vakbeurzen onder Corona zullen allicht niet van de ene dag op de andere op volle kracht terugkeren.

Onze ervaring met recessies uit het verleden leert ons dat vakbeurzen met minder exposanten en minder bezoekers als eerste weer van start zullen gaan. Bedrijven zullen moeilijke keuzes moeten maken om hun zakencijfer op peil te houden en velen zullen beslissen om geld te besteden aan dingen die ze meer nodig achten om aan hun directe behoeften te voldoen. Sommige mensen zullen beslissen om niet te reizen. Deze en nog andere factoren zullen ertoe leiden dat vakbeurzen onder Corona in een langzaam tempo zullen herstarten en mettertijd zullen de omvang en de bezoekersaantallen zullen toenemen.

Opportuniteiten

Voor degenen die de beslissing nemen om meteen bij de eerste toegestane beurs aanwezig te zijn, zal er een opportuniteit zijn.

Bedrijven die besloten om er vroeg bij te zijn op de eerste vakbeurzen na vorige recessies stuurden minder personeel, maar het waren stuk voor stuk mensen met beslissingsmacht. Die bezoekers keken specifiek uit naar producten, diensten en leveranciers waarmee ze in hun sector voordeel zouden halen. Exposanten verzamelden minder leads maar de verzamelde leads waren stuk voor stuk beter gekwalificeerd doordat er contacten werden gelegd met mensen met beslissingsbevoegdheid.

Het beursmodel blijft sterk en kan terugvallen op bewezen resultaten. Ook vakbeurzen onder Corona zullen de wereldeconomie helpen herstellen, door de bedrijven te helpen bij dat herstel.