Hoe zullen vakbeurzen onder Corona er uitzien?

Zal het hoegenaamd nog de moeite lonen om “onder Corona” op beurzen te exposeren?

Verschillende van mijn klanten stelden me onlangs die vragen. Over wat er met beurzen gaat gebeuren in tijden van Corona.
Ik ben optimistisch dat vakbeurzen in de komende maanden weer zullen mogen georganiseerd worden en dat we de wereldeconomie opnieuw mee zullen helpen groeien.

Alleen al de omvang van de beursindustrie zal ervoor zorgen dat exposities of vakbeurzen – mits het handhaven van de nodige maatregelen – onder Corona terug zullen opengaan. Maar er zijn nog andere goede redenen waarom beurzen zodra ze veilig kunnen gehouden worden, eerder vroeger dan later zullen terugkeren.

Gelijkenissen

Vakbeurzen hebben na 9/11 en na de financiële crisis van 2008 een wereldwijde terugval gekend. Dat zijn de twee meest recente recessievoorbeelden die vergelijkbaar zijn met onze huidige situatie. In beide gevallen vond het herstel plaats met een consistente groei die uiteindelijk het niveau van vóór de recessie overtrof. Hoewel het herstel van de huidige pandemie anders kan zijn, zullen er toch enkele overeenkomsten zijn voor vakbeurzen onder Corona.

Het UFI publiceerde in december 2019 een rapport waarin de wereldwijde economische impact van de beursindustrie werd geschetst.

Om maar een paar conclusies van die studie te noemen: